Git Kullanımı

Kübra Utman
3 min readOct 11, 2018

Git bir versiyon kontrol sistemidir. Bilgisayar üzerinde herhangi bir dosyada kullanılabilir. Açık kaynak kodludur. Git ,hemen hemen tüm dosya türlerini destekler. Yaptığımız projeleri adım adım versiyonlayarak ihtiyaç halinde bu versiyonlara kolayca geri dönebiliriz.

Git e neden ihtiyaç duyulur?

Bir proje ya da dosyada değişiklik yaptığımızda önlem almak amacıyla kopyalar oluştururuz.Bu işlemi tekrar tekrar uygulamak dosya sistemlerini karmaşık hale getirir. Bu yüzden de git sayesinde bu karmaşıklığın önüne geçilir.

İlk Git Projesinin Oluşturulması

Terminale gidip git — version yazarak git kurulumu yapıyoruz.

Git sistemine versiyon kontrolü kim tarafından yapılacağını tanımlıyoruz. Kullanıcı adı ve email ekledik.

Kurulumumuzu tamamladık. Hadi şimdi versiyon kontrolü sağlamak istediğimiz klasöre terminalden erişelim ve terminale git init yazalım.

Projemi git repository sine nasıl eklerim?

Projemizde anlık olarak yaptığımız değişiklikler ve eklemeler working directory de gerçekleşir. Eğer git versiyonlama kullanacaksak git add . diyerek bu değişiklikleri Staging Area ya aktarırız. Burada bu değişiklikleri kontrol edebiliriz. Bu değişiklikleri git reposuna eklemek içinde commit etmemiz gerekir.

İlk git projesinin oluşturulması

Git versiyonu kullanacağım projeme terminalden ulaştıktan sonra git versiyonunu git init yazarak ayarlıyoruz.

Böylece git dizinlerini ekledik. Burada git dosyalarını görüntülemek istiyorsak Ls -a diyerek bakabiliriz. Git ile alakalı dosyalar projemizin takip edeceğimiz versiyonları içerir.

Projenin git repository sine eklenmesi

Git add . yazarak ekleriz fakat şuanda eklediğimiz dosyalar staging area denilen geçiş bölgesinde bulunur. Bunları git deposuna eklemek için commit etmemiz gerekir.Git commit -m “ilk versiyon ” yazarız.

Git status

Hangi değişikliklerin geçiş bölgesine aktarılıp hangilerinin aktarılmadığını gösterir.

Örneğin burada yapılan değişiklikleri gösteriyor. Yaptığımız değişiklikleri onaylayıp repository ye göndermek için commitlemeliyiz. Bu yüzden önce working directoryde olan değişiklikleri önce staging area ya alıp sonra da commitleyip repository ye gönderiyoruz.

Yaptığımız değişiklikler repository ye gönderilip gönderilmediğini kontrol etmek için tekrar git status yazıyoruz.

Bu bizim tüm değişiklikleri repository ye gönderdiğimizi gösteriyor.

Git Log Komutuyla comittlerimizi inceleyebiliriz.

Git diff komutu bize dosyada yapılan değişiklikleri satır satır gösterir. Ekleme yaptığımız kısım + ile ifade edilir. Silinenler ise -ile ifade edilir. Git diff, working directory ile staging area (index) arası farkları verir. Git diff –staged ise staging area ile git directory(repository) arasındaki farkları verir.

Git i daha detaylı anlamak istiyorsanız buradan videolar izleyebilirsiniz. Hataları geri alabileceğiniz gitli projeleriniz olsun :)

--

--

No responses yet