Kotlinde RecyclerView kullanımı
Merhaba arkadaşlar, Önceki yazımda recyclerView i temel olarak anlatmaya çalıştım Bu yazıyı okumadan önce göz atabilirsiniz.
Şimdi RecyclerView i uygulamamızda kullanmak için öncelikle Android Studiodan bir proje açalım. Ben bu uygulamada önceki yazımda retrofit kullanımında hazırladığım recyclerView i mi anlatacağım.
Proje Kurulumu
- RecyclerView bağımlılığının proje kütüphanesine dahil edildiğinden emin olarak proje oluşturmaya başlamalıyız. Bu yüzden build.gradle (module: app) kısmına ekleyin.
dependencies {
implementation 'com.android.support:recyclerview-v7:28.0.0'
}
2. RecyclerView i hangi activity de kullanmak istiyorsanız onu activity_main.xml ine eklememiz gerekir. Projemizde recyclerView imizi ekledik.
Önceki yazımda Retrofit ten bahsetmiştim ve kullandığım api den bir data class oluşturmuştum. Biz recyclerView de kullanacağımız veriler için de Hero classımızı api den bakıp tasarlamıştık. Burdaki linkten bakıp dto classımızı oluşturduk.
Şimdi recycler view imizin bir item inda ne görüntülemek istiyorsak onu tasarlamak için heroes_list_item.xml adında bir layout oluşturduk. Ben layoutu şu şekilde ekledim.
Bu componentleri bağlamak için sıra ViewHolder ımızı oluşturmaya geldi. heroes_list_item.xml da oluşturduğum her bir view i ViewHolder a ekliyorum. Bunları
Burda gördüğünüz gibi heroesViewHolder recyclerView.ViewHolder dan extend edildi ve oluşturduğumuz layoutumuzu inflate ettik. Bu componentlere adapter classından ulaşmak içinde bindTo metodunu yazdık.
HeroesAdapter kısmına bakalım.
Adapter classımızı da RecyclerView.Adapter dan extend ettik ve type olarak HeroesViewHolder ı verdik. Classımız bizden primary constructer beklediği için List tipinde classımızı ekledik. Önceki yazımda bunun json tipinden dolayı list tipinde olduğunu anlatmıştım. Daha sonra Adapter classımızdaki 3 metodumuzu override ettik.
Tüm bunları yaptıktan sonra biz hangi Activity mizde recyclerView kullanacaksak 2 şeyle onu çağırmamız gerekir.
1. layoutManager ile recyclerView in tipini belirlemek.
2. recyclerView e adapter ından ulaşmak.
MainAcitivty.kt
Activity dosyamızdan recyclerView’e id si ile erişiyoruz ve layoutManager ile LinearLayout şeklinde görülmesini sağlıyoruz. Daha sonra adapter ile bağlıyoruz.
Bu yazının devamı olarak burdan devam edebilirsiniz.
Kotlini yeni öğrenmeye başlayan biri olarak ve Mediumda yeni yazmaya başlayan biri olarak yazdığım eksiklikler için şimdiden özür dilerim okuduğunuz için teşekkürler.